Linoleumsbordplader til køkkener må siges at være et absolut niche produkt. Enkelte bordpladeproducenter har valgt at have linoleum i programmet, men der er uden tvivl kun et lille marked for denne type bordplade. Linoleum består af koldpresset linolie blandet med fyld og farvestoffer. Produktet tiltaler dem, der godt kan lide, at produktet er et naturprodukt, og at det har en blød overflade, som er rar at arbejde på. Linoleum har desuden den egenskab, at de uundgåelige ridser, som forekommer på overfladen, vil forsvinde af sig selv med tiden.

En bordplade i linoleum vil typisk blive leveret med en træforkant eller en ren linoleumsforkant, og vaskene kan med fordel undermonteres. Man skal være forsigtig med vedligeholdelse af pladen, idet almindelig opvaskemiddel og skrappere midler ikke må anvendes. Almindelig rengøring foretages derfor med en klud hårdt opvredet i rent vand, hvorefter der straks skal tørres efter med ren tør klud. Sæbespånevand kan anvendes, hvis bordpladen er meget beskidt.

Derudover er linoleum ikke varmefast, så der skal anvendes afsætningsriste til varme gryder.

Bagkantmuligheder:

  • Løs bagkantliste i træ, enten i form af en hulkehl eller skureliste. Er en fleksibel løsning, idet listen først monteres, når bordpladen er monteret. Det giver den fordel, at listen kan dække over et eventuelt mellemrum imellem væg og bordplader pga. skævheder i rummet. Har dog den ulempe, at man får en overgang mellem bordplade og liste, som kan være en rigtig skidtsamler. Endvidere har en liste i træ en tendens til at blive skadet af vand bagved vasken.
  • Fast hulkehl i træ er monteret bagpå træbordpladen, så den virker som en integreret del af bordpladen. Dette er en fordel mht. rengøring og vedligeholdelse, men er samtidig en mindre fleksibel løsning end den løse træliste, da bordpladen skal passe bedre til væggen, så man ikke får for store mellemrum mellem bagkantlisten og væggen, som skal fuges op. Som den løse træliste har en fast hulkehl ligeledes en tendens til at blive skadet af vand bagved vasken.

Her er det ligeledes værd at nævne, at en stor del af de bordplader, der sælges i forbindelse med et køkken, monteres helt uden brug af bagkantløsninger. Man vælger simpelthen at nøjes med at fuge mod væggen. Valget af denne løsning er steget i takt med, at det er blevet moderne med rene linier i køkkenindretningen, og at bordpladen ikke skal brydes af et forstyrrende element op mod væggen.

Fordele:Ulemper:
Blød og rar at røre/arbejde på Rent naturprodukt Bordpladen ”heler” sig selv for ridser Vask kan undermonteres Kræver omtanke i forbindelse med vedligeholdelse Ikke syrefast Tåler ikke varme