Det første valg man skal foretage ved valg af opvaskemaskine, er om den skal leveres med synlig front i stål, alu eller hvid, eller om den skal være til montering af en køkkenfront uden på opvaskemaskinen, så den fremstår som en integeret del af køkkenet. Her går tendensen mere og mere i retning af den skjulte løsning, da man her opnår en mere rolig og stilren løsning uden brud af andre materialer end køkkenlågerne.

Rent funktionsmæssigt fokuserer de fleste på støjniveauet, idet mange køkkener laves i åben forbindelse med spisepladsen og eventuelt resten af stuen. Her er det selvfølgelig vigtigt, at opvaskemaskinen arbejder så lydløst som muligt. I dag kan man få opvaskemaskiner med et støjniveau helt ned omkring de 40 db(a), hvilket i praksis betyder, at man stort set ikke kan høre dem i brug.

Opvaskemaskiner fås i dag i 2 højder; ca. 81-86 cm. og ca. 86-92 cm. Den høje model har ca 5 cm. mere højdeplads inden i opvaskemaskinen, så med mindre bordhøjden gør, at den høje model ikke kan gå ind under bordpladen (86 cm + bordpladetykkelsen), er denne at foretrække.

Desuden findes der på markedet en såkaldt skuffeopvaskemaskine, hvor man gør op med den traditionelle måde at tænke på. Opvaskemaskinen fås som enkelt model ca 40 cm. Høj, som skal monteres helt oppe under bordpladen, som regel med en på hver side af vasken. Desuden fås den med 2 skuffer ovenpå hinanden. Denne løsning har bare den ulempe, at man herved overstiger den skabshøjde på 70,4 cm som det meste af køkkenbranchen bruger.

Alle opvaskemaskiner skal være katagoriseret efter, hvor gode de er til henholdsvis at vaske op, tørre og hvor meget energi de bruger pr. vask. Den bedste karakter er A-A-A. Nogle af de bedste maskiner er fuldautomatiske, som selv måler, hvor beskidt servicen er og derefter doserer vasken efter det. Man er derfor fri for at vælge, hvilket program opvaskemaskinen skal anvende.